Boka om Tombo.

Regarding Tombo (org: Boka om Tombo ) is an illustrated book.The book revolves around a 5-year-old boy, his mom and Tombo the dog. The mom hates Tombo and does everything in her power to separate him from her son. A vicious cycle of violence ensues. Recommended from ages 5 and up. Published by No Comprendo Press in 2001.


Press (Norwegian)

Bibliotek boikotter barnebok

Bibioteksjefen i Øvre Eiker nekter å ha «Boka om Tombo» i hyllene sine. Hun mener barneboken er vond og utspekulert. [...] Hun reagerer på at boken beskriver utspekulerte drapsforsøk på en hund, og mener den ikke er barnevennlig.

– NTB Pluss 2002 (ref)


Anmeldelse

Boka om Tombo er en genial liten sak om konfliktløsing. Historien handler om en liten gutt og hans beste venn, hunden Tombo. Guttens mor hater Tombo, og bruker alle midler for å bli kvitt den. Gutten og Tombo hevner seg på morens ting, moren tyr til sterkere lut (aceton) og spiralen er i gang.

Illustrasjonene er enkle, men gjennomtenkte og står flott til de korte og konsise tekstene. Boken er skrevet for barn, men moralen gjelder oss alle. Boka om Tombo bør snarest oversettes til alle språk, og flydroppes over områder som Midt-Østen og Kashmir.

– Avisanmeldelse, 2002 (ref)


Drøye barnebøker

Boka om Tombo begynner tradisjonelt nok: En liten gutt forteller om sin beste venn, den vesle hunden Tombo. Men så bryter debutant Sivertsen med forventningene om en søt og uskyldig historie: «Men Tombo hadde jo aldri bitt noen. Bortsett fra katten. Den pleide Tombo å gnage på. Helt til han ble lei, og spyttet den ut.» Etter det sklir historien ut i en stillingskrig mellom gutten og hans onde mamma, der forgiftning, drap på kjæledegger og familieterror er ingrediensene.

Sivertsens røffe, enkle og uttrykksfulle strek, kombinert med en solid dose svart humor, gjør Boka om Tombo til en svært underholdende billedbok. Gi den til din lillesøster eller smårampete nevø, men sørg for å lese den selv først. Jeg knegget i alle fall godt flere ganger.

– Øyvind Holen, blogg (ref)


Litterære kattepiner

Det handler om en mamma som forgifter hunden til sønnen. Biblioteksjef i Øvre Eiker nektet i fjor å sette Boka om Tombo av Mats Jørgen Sivertsen i bokhyllene – på tross av at boka var kjøpt inn av Kulturrådet. «Det er ikke noen barnevennlig bok,» sa biblioteksjefen til Drammens Tidende.

«Men Tombo hadde jo aldri bitt noen. Bortsett fra katten. Den pleide Tombo å gnage på. Helt til han ble lei, og spyttet den ut,» leser Ny Tid høyt for barna i Seilduken barnehage. Vi kikker litt nervøst på voksne Anne, men leser forsiktig videre.

– Den var morsom, sier Live etterpå.

– Ikke skummel i det hele tatt?

– Nei, morsom, gjentar hun.


– Ny Tid, 07.12.2006 (ref)The publication of this book was supported by The Norwegian Arts Council in 2001.


© Mats J. Sivertsen, all rights reserved.